Het einde voor Flash?


Apple deelde al met ons mee dat ze gaan afstappen van Flash omdat het ouderwets is en dat het gemaakt is voor ‘PCs and Mice’. Wat in mijn ogen een beetje onverstandig leek om te roepen, niet nu al maar überhaupt. Flash wat ooit in 1995 begon als ‘FutureSplash Animator’ en nu 15 jaar later nog steeds de meest gebruikte applicatie is voor het tonen van filmpjes en het spelen van spelletjes op het web.

Flash heeft altijd al vele nadelen gekend. Ten eerste moest je er een apart programma voor op je computer installeren, en als je dat al had was de kans groot dat je hem moest upgraden omdat de ontwikkelaar van een spel/website de nieuwste versie gebruikte waardoor de oudere versie niet meer ondersteund werd. Daarnaast werd Flash in 2009 door Synamatic als een van de meest onveilige programma’s gelabeld door alle lekken die kwaadwillige kunnen misbruiken.

Zoals vaak in de technologie vergaan technologien en worden ze vervangen door anderen. Flash bestaat nu 14 jaar en dat vind ik wel een mooie leeftijd om alvast een mooi vuurhouten kistje uit te zoeken.

Maar wat moeten we dan zonder flash? Hoe kunnen we dan nog onze spelletjes spelen of de video’s op YouTube kijken? Door een technologie waarvoor je geen applicatie of plugin voor nodig hebt, want het word namelijk al ondersteund door je browser: html5. YouTube is zelfs al te bekijken met gebruik van HTML5 het enige wat je hoeft te doen is het te activeren op http://www.youtube.com/html5. Moet ik daar wel bij vermelden dat op dit moment er nog een plugin nodig is voor Internet Explorer (maar dat is niet al te verassend want Microsoft loopt altijd achter de standaarden aan) bij FireFox, Safari en Google Chrome zit het al ingebakken.

En geloof mij, de laatste tijd had ik erg veel last van schokkende video’s toen ik nog de flashplayer gebruikte van YouTube, nu ik overgeschakeld ben naar HTML5 loopt alles weer vloeiender. Toen begon ik stiekem meneer Jobs telkens meer gelijk te geven in zijn standpunt over Flash, die je hier volledig kan lezen. Want waarom zouden wij een aparte applicatie willen gebruiken als er de mogelijkheid bestaat om het zonder extra’s (lees minder belasting computer) kunnen doen?


4 reacties op “Het einde voor Flash?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.