Lantaarnpalen: de antwoorden!


In mijn laatste post vroeg ik mij af waarom er in de straat nieuwe lantaarnpalen geplaatst werden! Afgelopen maandag kreeg ik van niemand minder dan van de accountmanager Openbare Verlichting van Amsterdam.

Op de vraag waarom de palen vervangen werden is toch eigenlijk wel een logisch antwoord gekomen waar ik zelf ook wel op had kunnen komen: “Eens in de zoveel tijd worden masten, armaturen en lampen vervangen. Zo gaan ze respectievelijk 40, 20 en 3 jaar mee. Na deze jaren worden ze preventief vervangen. Preventief vervangen is effectiever en goedkoper dan pas vervangen wanneer ze het loodje leggen.”

Ik verbaasde mij alleen wel over het feit dat deze zogenoemde Holbeinarmatuur ’thuis’ hoort in deze wijk en dat de vorige palen er maar tijdelijk stonden. Wel lang tijdelijk want al de tijd die ik hier woon, maar liefst 5 jaar, staan de tijdelijke palen er al. Maar de tijdelijke palen krijgen, als ze nog niet op zijn, een andere plek in Amsterdam krijgen.

De lampen zijn nog geen LED-lampen jammer genoeg, maar gemeente Amsterdam is wel druk bezig met proeven: “De lamp is nog niet een LED lamp. Men is al ver met LED verlichting maar nog niet ver genoeg. Wel zijn er proefstraten ingericht waar de LED lamp wordt gebruikt. Bijvoorbeeld in de Utrechtsestraat (aangewezen als duurzame straat van Amsterdam) en bij de Stopera. Ondanks dat Philips al vele miljoenen in de ontwikkeling van LED verlichting heeft gestopt is het voor grootschalige projecten nog van onvoldoende kwaliteit. Zo moeten wij, tot onze spijt, de LED lampen bij de Stopera weer weghalen. Dit omdat men wordt verblind wanneer ze de lamp inkijken. De verblinding is danwel een paar seconden maar het kan gevaarlijke situaties creëren. Je moet weten dat duurzaamheid bij ons hoog op de agenda staat en zo gebruiken wij de meest duurzame en betaalbare lamp die we kunnen gebruiken in een grote en drukke stad als Amsterdam.”

Spijtig dat de lampen weg gehaald worden bij de Stopera ze waren mij eerlijk gezegd nog niet opgevallen, de enige led-lampen die ik gezien heb in de het wild was in Rotterdam Noord en daar zagen ze er heel erg mooi en voldoende lichtgevend uit. Meer informatie over de LED-lampen bij de Stopera: http://www.ivv.amsterdam.nl/thema’s/licht/actueel/@156754/proef_met/.

Nog een leuk feitje meegestuurd gekregen: “Leuke vergelijking: in Parijs zijn 200 000 lampen en in Amsterdam 145 000. Maar zij gebruiken ruim 3 keer zoveel stroom! Wij 41.2 mln kWh en zij 152 mln kWh.”

Ik kreeg ook een beetje een ‘opdracht’ van de AOV: “Leuk voor de lezer als jij ook verteld wat je doet aan LED verlichting en duurzaamheid.”

Ja!.. eh.. LED verlichting doe ik zelf eerlijk gezegd nog niet aan omdat ik me er nog niet voldoende in verdiept heb en de prijs nog te hoog licht voor ‘compleet’ gebruik. Duurzaam ben ik daarin tegen wel weer: waterbesparing op de douche en op de 2 kranen, kachel zo min mogelijk aan, en heel belangrijk geen standbye van mijn apparaten: op zowel de hele tv/radio systeem beneden en op mijn eigen tv/game systeem een schakelaartje zodat het zo wat 30 watt bespaard. En dat is zo’n beetje wat ik doe aan duurzaamheid!


Eén reactie op “Lantaarnpalen: de antwoorden!”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.