De papieren Digitaalgids


Je kent hem vast wel de ‘Digitaalgids’ een van de bladen van de Consumentenbond speciaal gericht op.. Digitale dingen! Altijd leuk om daar dingen over te lezen als je ’s ochtends lekker computervrij wilt ontbijten. Ja ik ontbijt wel is computervrij! (er ligt dan wel vaak mijn iPod Touch bij om te kunnen Twitteren en muziek te luisteren, maar dat is geen computer..)

Zoals jullie misschien wel weten ben ik een positieveling en ben ik nooit negatief. Al moet ik bij de stukken en de conclusie van de Digitaalgids toch een paar opmerkingen maken. En ik snap ook wel dat de Digitaalgids gericht is op de gemiddelde Nederlander die niet al te veel van electronica af weet, zoals ik bar weinig af weet van de Nederlandse taal en haar spelling.

Het begint al met de cover: ‘Mac OS X vs. Windows 7’. Natuurlijk kan je een test beginnen met zo een soort uitspraak, echter is er niet echt spraken van een ‘vs.’ tussen Mac OS X en Windows. Het zijn twee totaal verschillende systemen die op hun eigen manier verkocht en verspreid wordt. Zo is Windows te verkrijgen bij elke (ramp) PC en kan je het zelfs op een Mac installeren en bij Mac krijg je het alleen werkend op hardware van Apple (uitzonderingen als Psystar daargelaten want die mogen hun PC’s met Mac OS jammer genoeg niet meer verkopen). Ik zag zelfs een interview waar beide Steve Jobs als Bill Gates naast elkaar zaten en waar gezegd werd door Steve Jobs dat het niet de bedoeling is van Apple om met Mac te concurreren en niet de bedoeling is om een groter marktaandeel te hebben dan Microsoft met Windows.

Dan heb je natuurlijk de fanboys en de media die het er zo naar willen lijken, ik zou alleen graag willen weten hoe een product met zo een hoog prijs verschil concurrent kan zijn van elkaar. We nemen even als voorbeeld de Mac Mini (klik) prijs vanaf € 549,- en als tegenhanger een Dell Zino HD (klik),ze zijn gewoon schattig,een prijs vanaf €299,-. Daarbij moet even rekening gehouden worden met het feit dat je bij de Dell vanaf het goedkoopste model al veel meer extra opslag krijgt en een muis en toetsenbord, want die ontbreken inderdaad bij de Mac Mini. Het scheelt bijna een grove 250 euro en je krijgt meer voor die Dell dan bij die Mac, hardwarematig gezien.

Om een Mac te kopen moet je dus echt gewoon gestoord zijn (zoals ik) en je computer erg veel gebruiken anders is het die extra honderden euros’ niet waard. Dit is natuurlijk erg kort door de bocht, maar als mijn moeder zou vragen welke PC ze zou moeten kopen zou ik haar een Dell aanraden (goed ervaring met Dell) en geen Mac want dat is gewoon erg prijzig voor miniem gebruik.

Goed ik dwaal een beetje af van mijn punt, het ging over de Digitaalgids. Het lijk trouwens wel of ze daar een beetje pro Windows zijn. Bij het kopje ‘gebruiksgemak’ merkt het testpaneel OS X als ‘Briljant’ en ‘Gebruiksvriendelijk’ aan. De conclusie van het kopje ‘gebruiksgemak’ is echter dat Windows noch Mac daarin wint, is toch een beetje een vreemde opsomming?

En dan de uiteindelijke conclusie van het artikel. ‘Beide besturingssystemen zijn goed’ waarom dan die ‘Windows 7 vs. Mac OS X’ op de cover? En de verdere conclusie luidt dat beide OS’en beter zijn dan hun voorgangers. Was het nou oud vs. nieuw of mac vs. windows? En waarom betekend Linux bij de Digitaalgids direct Ubuntu? Wat is er mis met alle andere linux-distributies?

En dan nog even over de browser test. Daarbij prijzen ze Google Chrome om zijn eenvoud en snelheid maar het is slecht dat er geen add-ons beschikbaar zijn (kan een argument zijn). En firefox wordt dan ook weer geweldig gevonden om de add-ons. En dan is de conclusie dat voor de meeste internetters firefox de beste keuze is, dus ik vroeg aan mijn moeder: ‘Mam, gebruik jij add-ons voor je browser?’ waarop ik een reactie kreeg ‘wat zijn add-ons’? En mijn moeder is redelijk bekwaam met de computer en gebruikt hem elke dag dus die valt wel onder de ‘meeste’ (gemiddelde) internetter. Ik snap dan ook werkelijk niet hoe de Digitaalgids zo negatief is over Chrome, eindigt onder alle alternatieven maar boven de IE’s. Ik zou zeggen kijk is op internet hier en hier bijvoorbeeld, bij zowat alles tests op internet staat Chrome bovenaan. En volgens de Digitaalgids scoort Chrome erg slecht op veiligheid, ik snap niet waarom wat is er onveiliger aan Chrome dan aan Safari, die op dezelfde engine draait en de hoogste score op veiligheid kreeg?

Misschien moeten de mensen van Digitaalgids maar is de informatieve strip van Google over Chrome lezen (klik) is geschreven voor leken. En misschien wordt het tijd om de Digitaalgids om te toveren naar ‘Digibeetgids’ want het is eigenlijk schandalig dat mensen met weinig kennis vertrouwen op de Digitaalgids, onderdeel van consumentenbond, en dan zo de verkeerde kant opgestuurd worden. Ik heb verder alleen maar liefde en respect voor de makers van het blad maar ik moest dit gewoon even kwijt.


4 reacties op “De papieren Digitaalgids”

  1. De naam alleen al is vreselijk corny. Zulk soort testen moet je ook niet eens serieus nemen. Geschreven door mensen die er zelf totaal geen verstand van hebben, zoals je zelf al meerdere keren bevestigde. Je moet het lezen als vermaak, omdat die lui zo achterlijk zijn.

    Zelf walg ik echt van de consumentenbond. Ik bepaal zelf wel wat ik beter of slechter vind.

  2. Duidelijk je punt gemaakt. Appels met peren vergelijken is niet slim. Misschien vat de titel van je blog al samen wat er niet aan klopt.. ‘papieren digitaalgids’ ?! Dat je überhaupt die reviews van de consumentenbond checkt verbaasd me 😉

  3. Appels en peren kan je prima vergelijken op voedingswaarde en vitaminen.. ;)..

    Nee ik vindt het goed dat er papieren magazines zijn over digitale dingen.. Is ook wel is fijn en rustiger voor de ogen ;).. En ik check het omdat de Consumentenbond altijd wel leuke schrijfsels staan in die bladen..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.