En toen waren er bètablokkers.


Al sinds dat ik mij kan herinneren loop ik bij het AMC voor de controle van mijn syndroom ‘Marfan’, is een aangeboren en erfelijke (autosomaal dominante) afwijking van het bindweefsel.. Elk jaar opnieuw werd mij mede gedeeld dat het erg goed met mij gaat en dat de afwijkingen in mijn hart en aorta minimaal zijn. Zo minimaal dat er bij mijn laatste controle besloten werd dat mijn volgende controle over 2 á 3 jaar plaats mocht vinden.

En vandaag was het dus zo ver, ik mocht weer een hele dag door het AMC slenteren van ene poli naar de andere met veel te lange wachttijden tussen de afspraken. Het is mij gelukt op het moment dat ik binnen kwam binnen 1 uur 4 verschillende dames aan mijn lichaam gehad te hebben.
Omdat ik geen vreemde ben van de echo ging ik lekker liggen en grapte mijn weg door de scan. Had een erg vriendelijke dame die ook gezellig mee grapte. Tweede, meer ervaren, verpleegster moest er nog even aan te pas komen om mijn aorta goed op beeld te krijgen.

Na de echo en de hartfilm had ik het gesprek met de cardioloog. Zij vertelde mij dat mijn aorta een verwijding had van 44mm en het recept voor de bètablokkers werd geschreven. Deze bètablokkers draaien niet de verwijding terug maar remmen hem.

Wat een erg geruststellende gedachte is, want dat betekend namelijk dat er een erg grote kans bestaat dat ik geopereerd zal moeten gaan worden als het nog meer zal verwijden. Eenmaal daags ‘Atenolol’ van 50 mg, waarbij de grootste bijwerking is dat je er sloom van kan worden. Gelukkig zijn er volgens de cardioloog amper bijwerkingen te merken bij zo’n lage dosis, is maar goed ook want een nog tragere Theun zal niemand goed doen.


2 reacties op “En toen waren er bètablokkers.”

  1. Vervelend nieuws, spannend ook dat je zal moeten wennen aan een nieuw medicijn. Wel mooi dat er verder geen bijwerkingen te verwachten zijn (ennuh…we kunnen wel tegen een iets tragere Theuntje hoor) 😉

  2. Zoals je zelf al zei, ze hadden verwacht dat er niks aan de hand zou zijn, aangezien de afwijkingen over het algemeen minimaal zijn. Dus stelden ze het uit. In dit geval pakt het niet goed uit en eigenlijk hadden ze het ook niet zo lang mogen uitstellen.

    Hopelijk remt de dosis atenonol het proces enorm af 🙁

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.