Groenlinks Toekomst TV: Gezondheidszorg en Duurzame landbouw


Femke Halsema legt de plannen van GroenLinks voor de zorg uit op ToekomstTV.

De overheid moet de kwaliteit van en de toegang tot de zorg bewaken door randvoorwaarden te stellen en eisen op te leggen aan zorgverleners. Elk winstoogmerk moet daarbij worden uitgesloten. Uitbreiding van vrije prijsvorming kan wat GroenLinks betreft alleen in een systeem waarbij geen perverse prikkels zitten die ‘onnodige behandelingen’ uitlokken. Marktwerking is daarom voor GroenLinks niet dé oplossing voor de zorg.

GroenLinks wil in de wet vastleggen dat instellingen die werken met publieke zorggelden altijd een vergunning hebben en geen winstoogmerk. Dat geldt voor zorgverzekeraars en zorgverleners, zoals thuiszorgbureaus. In de vergunning worden onder andere eisen gesteld aan de kwaliteit van de zorg, de inspraak van de patiënt, de scholing van het personeel en de salariëring.

Op ToekomstTV legt Femke Halsema uit wat de plannen van GroenLinks voor duurzame landbouw zijn.

GroenLinks wil dat Nederland voortrekker wordt van een nieuwe landbouwpolitiek. Een politiek die kwaliteit boven kwantiteit stelt en meer marktmacht geeft aan boeren. Zij moeten de handen ineen kunnen slaan, om een betere prijs te bedingen bij supermarktketens en de voedingsindustrie. Boeren verdienen ook een goede beloning voor hun diensten aan de samenleving, zoals natuurbeheer. Zo worden boeren partners bij een opknapbeurt van het landschap, die meer ruimte schept voor water en recreatie. Zo gaan onze landbouwers meebouwen aan een mooier Nederland.

Op dit moment halen we nog 40% van het biologisch voedsel dat in Nederland wordt verkocht uit het buitenland. GroenLinks wil boeren stimuleren om over schakelen naar biologische landbouw. Om dat te bereiken wil GroenLinks belastingmaatregelen nemen zodat biologische producten goedkoper worden en producten uit de bio-industrie duurder. Om de inkomsten van biologische boeren verder te verbeteren, wil GroenLinks jaarlijks 200 miljoen euro extra in de biologische landbouw investeren.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.