Hoe maak je je 4 jaar oude Macbook weer helemaal nieuw? Met een SSD!


Voor de installatieOngeveer rond deze tijd vorig jaar verving ik het geheugen van mijn Macbook Pro uit 2009. Daarmee had ik toch een lekkere snelheid winst weten te behalen. Alleen de laatste tijd merkte ik toch op dat mijn Macbook weer langzaam begon te worden. Wat kan je dan nog aanpassen? Inderdaad het vervangen van de 5400 rpm schijf voor een SSD.

Mijn keuze voor de SSD was gevallen op de Samsung 840 250 GB versie. Te vinden voor rond de 150 euro. Aangezien ik niet veel ervaring had met SSD’s maar wel hoorde dat de 830 serie van Samsung erg goed was er gewoon maar voor gegaan. Afgelopen zondag de SSD opgehaald en gelijk maar geïnstalleerd. Wat op zich nog wel een uitdaging was omdat ik niet de juiste torx-schroevendraaier heb.

 

 

Oude situatie

De oude situatie, vertrouwde oude 250 GB schijf van Seagate.

HDD verwijderd

Vaarwel schijfje!

Samsung SSD 840 in MacbookZiet er toch veel mooier uit, zo’n mooie zwarte schijf!

Na de installatie van de schijf heb ik er voor gekozen om een clean-install te doen van mijn Mac, na 3 jaar mocht dat ook wel. Ik had wel verwacht dat de SSD er voor zou zorgen dat de snelheid van mijn Macbook Pro uit 2009 vooruit zou gaan met de Samsung SSD 840, maar zo snel?

Bijvoorbeeld: Word (Je weet wel van Microsoft) starte op de HDD op in zo’n 20 a 30 seconden, met de SSD is dit in enkele seconden al gebeurd en je kan gelijk beginnen met typen. Wanneer je de batterij van je laptop leeg hebt laten lopen terwijl hij aanstond wordt het altijd opgeslagen in het geheugen zodat hij weer opstart waar hij is achtergebleven. Dit duurde bij eerst rond de 3 a 4 minuten. Nu met de Samsung 840 SSD in mijn Macbook Pro mid 2009 zijn de witte balkjes in 10 seconden vol en kan ik weer aan de slag.

Iedereen die last heeft van een wat trage Mac of PC adviseer ik nog niet om een nieuwe te kopen maar overweeg is een SSD in te bouwen. Als je een Desktop hebt hoef je niet een grote schijf maar kan je een goedkopere kopen zodat je daar alleen je OS op installeert zodat het toch super snel gaat.

 


3 reacties op “Hoe maak je je 4 jaar oude Macbook weer helemaal nieuw? Met een SSD!”

  1. Je moet het programma trim enabler er nog op zetten dit zorgt ervoor dat verwijderde bestanden ook echt verwijderd worden als je dit programma er niet op zet hopen de bestanden zich op en wordt je computer sneller weer trager.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.