Nieuwe metro’s Amsterdam


Ik weet nog wel lang geleden toen ik nog een klein jongetje was en de Noord/Zuid-lijn werd aangekondigd en dat vond ik niet zo erg interessant. Wat ik echter wel interessant vond was de mededeling dat tegelijkertijd met de nieuwe lijn ook nieuwe metrostellen zouden komen. Beide zouden klaar zijn rond 2012. De Noord/Zuid-lijn gaat dat duidelijk niet halen en het was erg stil rond de nieuwe metrostellen.

Originele foto (let op 6MB!)

Afgelopen donderdag gaf de Gemeente Amsterdam een persbericht vrij waarin ze meldde een overeenkomst gesloten te hebben met het Franse Alstom (internationaal leidinggevend op het gebied van energieopwekking en rail transport). Eindelijk! De Zilvermeeuw’tjes die hier al sinds de opening van de metrolijn rondrijden worden dan eindelijk vervangen na 36 jaar. Dat is ver voorbij de ‘houdbaarheidsdatum’ van die metrostellen. Waarom zijn ze niet eerder vervangen?

Het is wel fijn om te weten dat volgens het persbericht de metro’s door Alstom ontworpen zijn met veel aandacht voor de reizigers… waarvoor wordt anders een metro ontworpen? Enfin, de zijn stoelen 20% breder dan die van de bussen en de trams, zijn er veel deuren om het dringen te voorkomen en een goede klimaatregeling. Interessantere eigenschap is de dynamische reisinformatie met als voorbeeld een lijnennetkaart met digitale informatie over waar de metro zich bevindt en overstapmogelijkheden. Daarnaast behoort dit type metro tot de stilste in zijn soort.

Originele foto (let op 6MB!)

De indeling van de metro is geheel anders dan we gewend zijn van de Amsterdamse metro. De gehele metro kan in een keer doorlopen worden en de banken staan langs de wanden zodat er meer gelegenheid is om te staan. De zesdelige metro stellen bieden zitplaats aan 174 en nog eens 786 staplaatsen, hiermee wordt de reizigerscapaciteit met 50% groter. Gelukkig hoef ik niet meer te bukken bij deze metro want alle 48 deuren hebben een hoogte van 208 cm en de rest van het plafond is 230 cm. De volledige verlichting in de metro is duurzame LED-technologie.

De belangrijkste kenmerken op een rijtje:
•    Zesdelig met een lengte van 116 m.
•    174 zitplaatsen.
•    Capaciteit 960 passagiers.
•    Maximale snelheid 80 km/h.
•    24 hoge deuren (208 cm) per zijde.
•    Hoog plafond (230 cm).
•    Gelijkvloerse instap, volledig vlakke vloer en volledig doorloopbaar.
•    Rolstoelvoorzieningen in twee multifunctionele ruimten.
•    Verlichting volledig uitgevoerd met duurzame LED-technologie.
•    Hoogwaardige reizigersinformatie met informatieschermen.
•    Camerabewaking.
•    Voldoet aan strengste brandveiligheidseisen.
•    Geluidswerende maatregelen.
•    Volledig voorbereid op automatisch rijden zonder bestuurder.


Originele foto (let op 6MB!)

Het laatste kenmerk van de nieuwe metro’s duidt er op dat het GVB in de toekomst het metronetwerk onbemand wilt laten rijden en dat heeft natuurlijk weer banenverlies tot gevolg. Technology, you’ve just got to love it..

Het uiterlijk. Op het moment dat ik de foto van de buitenkant voor de eerste keer zag had ik iets van gadverdamme wat lelijk. Kijk je echter nog een keer dan zie je een heel erg strak en robuust uitziende metro die aan de binnenkant totaal gemoderniseerd is en aan de buitenkant perfect in het stadsbeeld van Amsterdam past.

De eerste nieuwe metro wordt in het voorjaar van 2012 afgeleverd en gaat na een periode van zes maanden testen de oude versleten ‘zilvermeeuw’ vervangen. En tot die tijd moeten we het maar doen met de oude bakken die wel al een langere tijd voorzien zijn van (meestal) leuke kunst. Want wat is er nou leuker dan met de bescherming van een boom in de trein te zitten?

De kunstzinnige metro van Vincent Zedelius en Anke Weis.


4 reacties op “Nieuwe metro’s Amsterdam”

 1. nice 🙂 beter dan die metro-tramcombinatiedingen van lijn 51 en beter dan de 'nieuwere' lijn 50-metro's (al zullen die wel blijven gok ik) en uiteraard veeeeel beter dan de vieze, lelijke en veeeel te oude zilveren dingen 😛

  ik wil ze nu! 😛

  • Moet je helaas teleurstellen dat de metrolijn 51 zal blijven rijden met die lelijke tramcobinatiedingen :p..

   Die zijn namelijk pas een jaartje of 20 geloof ik 😉 en ik denk dat wanneer er voldoende van deze nieuwe metro's rijden de 'metro 50'-wagens voornamelijk op lijn 51 gaan rijden aangezien die ook zowel onderstroom als bovenstroom hebben..

   Nog even 2 jaar geduld :p

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.