Onzinnig en stom: nieuwe postzegels TNT


Zit ik in de auto, heb ik net de vleermuizen overleefd, hoor ik dat de TNT besloten heeft om postzegels in te gaan voeren per 1 juli met nummers ipv waardeaanduiding. Stiekem nog hopen dat het niet waar was zag ik vanochtend op de website van TNT de melding ook staan.

TNT Post introduceert vanaf 1 juli postzegels met een nieuwe waardeaanduiding. Op postzegels voor brieven of kaarten tot en met 20 gram staat voortaan een 1. Afhankelijk van de bestemming staat op de postzegel de aanduiding Nederland, Europa of Wereld. Voor zendingen van 20 tot en met 50 gram binnen Nederland zijn er postzegels met een 2. Frankeren met de nieuwe postzegels wordt zo nog makkelijker. De postzegels met nieuwe waardeaanduiding blijven geldig, waardoor bijplakken met bijplakpostzegels niet meer nodig is. Postzegels met de oude waardeaanduiding in euro’s en guldens blijven nog bruikbaar.

Aldus het persbericht. Ik snap niet waarom dit gedaan wordt. Naar mijn mening zal dit alleen maar voor verwarring zorgen. De postzegels zien er ook niet uit, bedoel nu staat er ‘Nederland 1’ en ‘Nederland 2′. Nederland 3 wordt weer uitgesloten, misschien weet TNT wat meer over de hervorming van het publieke net dan wij?

Om het allemaal duidelijker te maken heeft de TNT 3 verschillende soorten zegels: Nederland (1 & 2), Europa en Wereld. Klinkt logisch dat als je dus iets naar Europa wilt sturen je dan een Europa zegel plakt en naar de Wereld een Wereld zegel. De waarde van de zegels zijn niet veranderd dus postzegel 1 NL (mag ik een velletje postzegel 1?.. klinkt toch niet..) is nog steeds 0,44 en postzegel Europa 1 heeft een waarde van 0,77 (het normale tarief). Maar je mag dan ook twee Nederland 1 zegels plakken als je iets naar Europa wilt sturen. En dan gaat het hele idee van aparte zegels toch ook weer snel voorbij?

Je betaalt 11 cent meer als je twee NL-1 zegels plakt maar ik stuur niet vaak dingen naar Europa en ik ga daarvoor dan ook niet een apart velletje kopen.

Klinkt heel logisch mischien, maar door het weghalen van de waarde op de zegel zelf hebben postzegels voor mij geen waarde meer. Daarnaast zien de nieuwe zegels er allemaal ook niet meer zo leuk uit met die 1’tjes, alle oude en nieuwe (standaard) zegels bij elkaar:

Er is wel een ding wat verbeterd is. Volgens mijn boekje ‘posttarieven januari 2010′ is het grootste gewicht wat verzonden mag worden via brievenbus post 2 kilo voor € 2,64, volgens onderstaand tabel mag je nu voor 6 1’tjes (€ 2,64) maximaal 3 kilo versturen.

Vanaf 1 juli worden de zegels uitgeleverd aan de verkooppunten en kan het nog een tijdje duren voor de oude zegels op zijn. Wil je ze al gelijk in huis hebben? Dan kan je ze via de website van TNT bestellen. Gelukkig kosten de foto’s nog steeds maar 8 cent of zouden die binnenkort ook in punten berekent worden?

Wat ik nog wel even kwijt wil is dat ik de nieuwe reclame-campagne van TNT met het lieve vogeltje wel helemaal geweldig vind. Hij steekt lekker steken onder de gordel aan de collega-bezorgers en dat met een lief vogeltje! Zij wel = ).


9 reacties op “Onzinnig en stom: nieuwe postzegels TNT”

 1. Ik vind het ook maar een vreemde benaming, ze hadden beter gewoon direct het aantal gram op de zegels kunnen zetten. Een 20 tot 50 gram zegel klinkt toch veel logischer dan een 2 zegel…

 2. het tarieven overzicht wordt hierdoor zeer ondoorzichtig. daarnaast wordt het voor tnt wel erg makkelijk om tarieven aan te passen zonder dat de consument dat meteen in de gaten heeft. Mooi marketing trucje

 3. Met verbazing rekende ik afgelopen week een velletje € 0,44 af bij de Appie! Ik wist niet wat ik zag! Wat een lelijke zegels en wat een idioot systeem! Maar ik begrijp het wel, het IQ van de 'Nederlander' in het algemeen is blijkbaar zo omlaag gegaan dat we niet meer kunnen tellen en er blijkbaar erg veel 'fouten' worden gemaakt bij het frankeren! Ik vind dit een klap in het gezicht van TNT aan ons adres! TNT heeeeeel snel weer gewone postzegels invoeren!

  Sorry ik moest het even kwijt! ;-))

 4. Ik kreeg vanochtend een email van TNT dat ik gratis een velletje Kastelen-postzegels kon aanvragen. Raad eens wat er op gedrukt staat, ja 44 eurocent.

 5. ik stuurde een zware brief naar Belgie.

  van tevoren natuurlijk het tarief opgezocht op internet: 4 zegels van een 1.

  Inmiddels een brief van TNT dat ik strafport moet betalen, wat blijkbaar het dubbele tarief is.

  Het is me inmiddels duidelijk dat er zegels met een 1 voor Nederland, en zegels met een 1 voor Europa zijn!

  Dat was mij in eerste instantie niet duidelijk: blijkbaar is een voltooide HBO-opleiding tegenwoordig niet meer voldoende om een brief te kunnen frankeren.

  Blij dat TNT me direct trakteert met een verdubbeling van de strafporto.

  Geldklopperij !

 6. Wat ik me nu afvraag is als het tarief omhoog gaat hoe ik dan bij moet plakken.

  We betalen nu 0,44 cent voor Nederland 1 maar per 1 januari 0,49 cent. Verkopen ze dan zegels van 5 cent? Dit is zo onlogisch en onnodig verwarrenda allemaal.

 7. Nee dan de postzegelserie 60 jaar TV van TNT. Twee velletjes krijg je voor niks via een sluwe marketingactie op internet. Daar wordt dan ook het accent op gelegd…. Gratis postzegels. De bijbehorende voorwaarden moet je accepteren. Lees die van te voren overigens wel, want anders zit je 18 maanden vast aan allerlei unieke postzegels en bewaarbladen met een totale faktuur van 270 euro. Oh ja en je krijgt ook nog een audiopen twv van 39,95…… 't Lijkt me al met al een gevalletje Consumentenbond. Wat TNT hier uit haalt komt niet echt fris over. Maandag eens bellen met de Klantenservice….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.