Chromebook: mijn ervaring


Ik heb nu enkele maanden geleden via eBay voor een bedrag van rond de 100 euro een Samsung XE500C21 aangeschaft. Ik was mij er van bewust dat het niet de nieuwste en ook zeker niet de snelste Chromebook was aangezien het de eerste commerciële beschikbare Chromebook was. Hij is ook gebaseerd op het prototype wat eerder in 2011 door Google aan developers beschikbaar was gesteld.

Chromebook

Een normale Chromebook start binnen enkele seconden op en je kan er vervolgens gelijk mee aan de slag. Bij mijn tweedehands exemplaar is echter de laptop continu in dev-modus omdat het schakelaartje hiervoor is afgebroken. Ik moet elke keer de laptop door laten starten met alt+d omdat ik anders een foutmelding blijf zien. Maar dat is verder geen probleem aangezien mijn Chromebook alleen uitgaat wanneer er na een automatische update opnieuw opgestart moet worden. Wat mij opvalt wanneer ik hem uit slaapmodus haal duurt het vrij lang voordat de verbinding met het WiFi (2.4 en 5ghz) wordt gemaakt, dit duurt meestal langer dan dat de laptop op start.

De reden dat ik deze laptop kocht was dan ook niet omdat ik er vanuit ging dat de hardware van deze laptop zo geweldig zou zijn dat ik er zware content op kan bekijken maar omdat ik benieuwd was naar Chrome OS, wat eigenlijk een uitgebreide versie is van de Webbrowser Chrome.

Aangezien ik veel van de dingen die ik uitvoer op mijn Macbook in de browser gebeurd was ik benieuwd hoeveel ik zou missen wanneer ik voor langere tijd voornamelijk gebruik ging maken als er geen ‘echt’ besturingssysteem op zou staan. Ik had verwacht dat ik na een paar weken de Chromebook weer weg zou leggen en weer voornamelijk op mijn Macbook zou gaan werken. Drie maanden later maak ik nog steeds voornamelijk gebruik van mijn Chromebook. Voordelen zijn dat de batterij een stuk langer mee gaat, hij een stuk lichter is en dat er geen overbodige functies zijn. Er kleven echter ook een hoop nadelen aan deze laptop. Zo is er geen mogelijkheid voor het draaien van native apps, hoewel er redelijk wat alternatieven zijn en de Appstore telkens uitgebreider wordt. Het is Google, veel Google en dat is op zich niet erg maar applicaties zoals Dropbox draaien niet native op de laptop zoals bij Mac en Windows wel het geval is.

Toch kan ik een Chromebook aan veel lichte gebruikers aanraden. Als je er een koopt weet je dat je een snelle laptop neemt die automatisch voorzien wordt van nieuwe updates. Je raakt je bestanden niet kwijt als je je Chromebook kwijt raakt omdat deze allemaal opgeslagen zitten in  de ‘cloud’ (koop een Chromebook en krijg 100gb gratis van Google voor twee jaar).

De Chromebook is voor mij eigenlijk een tablet met een groter scherm en het gemak van een toetsenbord. En is op dit moment zeker nog geen vervangen van een echt systeem.

Ik ben benieuwd hoe een Chromebook uit 2014 mij kan verblijden.


2 reacties op “Chromebook: mijn ervaring”

  1. Oh nee, heb jij ook al een Chromebook. XD
    Ik ben het qua voor én nadelen helemaal met je eens. 😉

    *Deze comment werd mede mogelijk gemaakt door mijn Chromebook en wifi in de trein, haha

    • Ja! En ik moet nu toch eigenlijk echt een nieuwe laptop.. Mijn Macbook uit 2009 begint nu toch langzamer hand te langzaam te worden en de Chromebook die ik voor test had gekocht was destijds eigenlijk ook al te traag. Maar ben heel erg overwegende wat voor laptop ik ga kopen dan.. Windows.. Mac.. Chromebook..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.