LED in je aquarium


De LED-hype is al een tijdje onderweg. Op het gebied van LED-verlichting voor het Aquarium heeft de markt niet stil gezeten. Dat is op zich niet zo gek: als jij bijvoorbeeld een groot zeeaquarium zou hebben dan vreten die TL-lampen al snel 280 watt, terwijl de LED tegenhanger het al doet voor 80 watt. Nu hebben wij geen groot zeeaquarium maar een schappelijk zoetwater aquarium van 90cm breed (Juwel Vision 180). We zaten al een tijdje te kijken naar LED voor ons aquarium. De oude TL-balken waren aan vervanging toe en aangezien dit weer zo’n 50 euro kost, besloten we om de mogelijkheden van LED wat beter te bekijken.

TL Aquarium 2

Om alles goed te bekijken zijn we naar Wesdijk in Barendrecht gereden. Hier kregen we twee LED-systemen voorgesteld. Het eerste systeem dat getoond werdt was het huis merk van Wesdijk: ‘Wespro’. Dit systeem heeft als voordeel dat het op maat wordt gemaakt voor jouw aquarium. Daarnaast zit het systeem vol met leukje gimmicks waardoor je het bijvoorbeeld kan laten onweren in je aquarium, een simulatie van een bosbrand of een langzaam opkomende zon. Dit systeem kost voor ons aquarium, inclusief alle accessoires, 462 euro en zou binnen 3 a 4 weken geleverd kunnen worden.

Solar Stinger verpakkingen

Het tweede systeem dat wij voorgeschoteld kregen was het LED-systeem Solar Stinger van het Duitse Econlux. Omdat dit geen huismerk is hebben veel speciaalzaken dit systeem in het assortiment. De Solar Stinger heeft, in tegenstelling tot het systeem van Wesdijk, geen mogelijkheid om het te laten onweren of het rustig dag te laten worden. Het hele systeem kost inclusief alle accessoires echter  ‘maar’ 250 euro. Na enig beraad hebben we besloten om voor de verandering maar eens verstandig te doen en te kiezen voor Solar Stinger. Bijkomend voordeel was dat we de lampen gelijk mee konden nemen.

De installatie van de Solar Stinger LED balken is erg gemakkelijk. Het is een kwestie van het juist afstellen van de meegeleverde houders die je vervolgens op dezelfde wijze in de lichtkap bevestigt zoals normale TL-balken. Rest alleen nog maar de kabels en de twee voedingen weg te werken en het ombouwen naar een zuiniger aquarium is klaar.

Het licht wat nu in het aquarium schijnt is een stuk minder geel dan het licht dat uit de TL-balken kwam, het hele aquarium ziet er daardoor een stuk frisser uit. De kleuren van de vissen en planten komen nu ook beter naar voren dan voorheen. Naast het zichtbare voordeel, leveren de LED-balken ook een financieel voordeel op.

Aangezien ons aquarium 12 uur per dag verlicht wordt verbruikt dat nogal wat stroom. Beide LED balken zijn 13 watt per stuk, beide TL-balken waren 35 watt. Dat betekent dus een verschil van 44 watt in totaal, wat neer komt op een besparing van € 43,95 per jaar. Het lijkt niet veel maar het is bijna wat je per jaar aan TL-verlichting (je moet elk jaar je TL-balken vervangen in verband met verlies van lichtsterkte) kwijt zou zijn.

En de vissen? Die hoor je niet klagen over het overstappen op LED, die zijn al lang blij dat ze nieuw licht hebben gekregen.

Bekijk zelf het verschil in het filmpje:

Voor de geinteresseerde wij hebben de volgende opstelling voor Solar Stinger LED balken gekozen:
Achter: Solar Stinger LED 600mm Plant/Coral (voor het bevorderen van de plantgroei)
Voor: Solar Stinger LED 600mm Daylight

Juwel Armatuur TLJuwel Vision Solar StingMateriaal Solar Stinger

 


7 reacties op “LED in je aquarium”

 1. De Solar Stinger LED kan wel op- en ondergaande zon nabootsen, want er is een 1v-10v aansluiting en je kan met een goedkope regeling dit instellen 🙂

 2. Ik heb sinds 3 weken ook de solar stinger Coral en daylight. Ben eigenlijk niet erg tevreden. Planten krijgen te weinig licht heb ik het gevoel. Wat is jullie ervaring nu na een paar maanden?

  • Planten krijgen bij ons voldoende licht. We hebben zelfs de periode dat de lampen aanstaan terug geschroeft omdat er teveel alg ontstond.

   Hoe kom je er opdat je planten te weinig licht krijgen? Groeien ze niet goed genoeg? Dan kan het ook nog een tekort zijn aan co2 of plantenvoeding. Lees ook dit artikel http://www.aquascaping-blog.com/49/watercirculati… (goede informatie over aquarium onderhoudt op de website daar)

   • Dank voor jou reactie. Mijn rode tijgerlotus is nu in plaats van dieprood groen net rode vlekken. Daarnaast groeien mijn andere planten naar het licht toe. Waar ze eerst met t5 verlichting kort en stevig waren zijn ze nu redelijk lang en tenger. Ook is de rode kleur in de top verdwenen. Ik heb een computer gestuurde CO2 toevoer daarnaast gebruik ik de estimative index. Dan zou de voeding geen gebrek moeten zijn. Stroming wordt bij mij voorzien door 2 pompen die elkaar ondersteunen in de stroming.

    Aangezien jullie een van de weinigen zijn op internet die aangeven ook de solar stinger te gebruiken, was en ben ik zeer benieuwd naar jullie ervaring.

    Groeten daniel

 3. de besparing van 43,95 is iets te optimistisch van aard. TL;s geven veel warmte af, Leds niet dus zal je meer geld aan verwarming kwijt zijn, mijn technische kennis is niet groot genoeg om het juiste bedrag uit te rekenen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.