De Nederlandse politiek met de billen bloot


Zes lijsttrekkers gaan op de website van Greenpeace uit de kleren. Bij elk kledingstuk dat uitgaat, geven ze iets van hun werkelijke milieuplannen prijs. Uiteindelijk gaan ze helemaal met de billen bloot. Op hun achterste valt hun positie in de Groene Ranglijst te lezen.Rolf Schipper, campagneleider bij Greenpeace: “Wij willen de naakte waarheid. Willen de partijen wérkelijk een schone energievoorziening en een gezond milieu, of bestaat hun beleid alleen uit mooie woorden?” 

GroenLinks voert de groene ranglijst van Greenpeace aan, gevolgd door de Partij voor de Dieren en D66. De PVV eindigt op de allerlaatste plaats. De PvdA komt op een teleurstellende zesde plaats uit, net boven het CDA. Hoewel deze partijen pleiten voor een ‘milieuvriendelijk en duurzaam Nederland’, nemen ze daarvoor nauwelijks maatregelen. Zo wil het CDA best schone energie, maar pleit ze ook voor nieuwe kerncentrales. Deze logge kerncentrales zullen windparken technisch en economisch uit de markt prijzen en staan daarmee de doorbraak van schone energie in de weg. 

De Groene Ranglijst is samengesteld op basis van de partijprogramma’s van de elf politieke partijen die nu in de Tweede Kamer zitten. De programma’s zijn getoetst aan de maatregelen die nodig zijn voor een schoon, milieuvriendelijk en duurzaam Nederland. Greenpeace beschreef deze maatregelen in het manifest ‘Nieuwe energie voor Nederland: wensen voor een nieuw regeerakkoord’. Alle partijen moeten nu werk maken van een schone energievoorziening, de Noordzee beschermen en de landbouw verduurzamen.

Nooit geweten dat onze minister president zulke strakke billetjes had en Wilders Aussiebum ondergoed draagt. Ben maar niet verder gegaan dan de eerste drie want ze kleden zich net zo snel uit als dat ze de politiek bedrijven, erg langzaam. Greenpeace heeft het leuk gedaan en het knip en plakwerk hebben ze ook goed voor elkaar. Maar of dit werkelijk het stemgedrag van de kiezer zal aanpassen zal ik nog moeten zien.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.