OUYA: Hij is eindelijk binnen, mijn eerste indruk


Na erg lang wachten en zelfs na de winkel release van de OUYA krijg ik mijn OUYA eindelijk binnen. Maar was het het lange wachten waard?

Eindelijk binnen!

OUYA doos in doosOUYA verzenddoos

Na een lange tijd wachten stond er opeens thuis op de tafel een pakketje uit Hong Kong op mij te wachten. Gelijk wist ik dat daar mijn OUYA in kon zitten. En dat was ook het geval. De boosheid over het lange wachten verviel gelijk toen ik het mooie kleine apparaatje in mijn handen had.  Om even duidelijk te zijn heb ik de special limited Kickstarter editie. Die een mooie geborsteld koper achtig lijkt. Ik moet mij inhouden om niet gelijk de OUYA open te schroeven en toch maar eerst even het apparaat aan te sluiten.

OUYA BOXOUYA THANK YOU FOR BELIEVING

Het valt mij dan al gelijk op dat er geen EU stekker bij geleverd wordt maar een GB stekker. Gelukkig leveren ze er wel netjes een overloop stukje bij. Terwijl het modulaire systeem het makkelijk toe zou laten staan om er een EU plug op te zetten. Enfin, ik klaag weer over kleine dingetjes (ook al schijnt bij de officiële winkel release een mooi verloopstuk te zitten). Wat wel op valt is dat de kabel van de adapter erg klein is wat voor sommige mensen nog wel een probleem kan geven.

OUYA Exclusive edition in box OUYA Package contents

Dé Controller

De batterijen zijn makkelijk in de controller te plaatsen door simpel weg de frontjes aan beide zijde te plaatsen. Er is slim gekozen om aan beide zijde een batterij te plaatsen zodat het evenwicht goed bewaard blijft.

OUYA Controller zoom OUYA Controller face off

Het touch pad op de controller wat in het scherm gebruikt kan worden werkt erg fijn. Niet zo fijn als op een Macbook maar het is er mee te doen. De stick beweegt wel minder makkelijk dan bij een Xbox controller, maar daarmee vergelijk je het ook wel met een van de betere controllers. Waar ik nog wel regelmatig de fout in ga is wanneer ik met de muis via het touchpad ergens heen ga en vervolgens op O klik ipv op het touchpad om te selecteren waardoor er weer iets gebeurd wat ik eigenlijk niet wil. 360 controller - OUYA - OUYA controller OUYA + OUYA Controller

De eerste keer opstarten

En daar hebben we een filmpje van 🙂

Nadat je de OUYA voor het eerst aanzet krijg je gelijk de vraag om de controllers te synchroniseren, aangezien ik er op dit moment nog maar eentje heb is dat vrij makkelijk en snel gebeurd.

OUYA WIFI settup OUYA WIFI Password

Vervolgens mag je een WiFi netwerk selecteren, waarbij ook opvalt dat er geen 5 ghz netwerk te selecteren is (god dank voor de dual-band router). Bij de eerste poging om connectie te maken geeft ie de melding dat unable to connect. Beetje vreemd dat er geen verdere foutmelding weergegeven wordt. Na een paar klikjes zit je opeens in het Android WiFi scherm, grappig om te zien zo groot op TV. Vervolgens realiseer ik mij dat ik een letter vergeten was in het wachtwoord..

Na het succesvol invoeren van de WiFi kom je uit op een download balkje waar de nieuwste software wordt gedownload. En zoals bij elk klein game bedrijf is het dan tijd om grappige tekstjes neer te zetten tijdens het wachten. Weet je nog, in de Sims 1 van Maxis?

OUYA Software update OUYA Software update 'shooting stars'

Wordt vervolgd door een typisch Android afsluit scherm. Grappig om te zien dat de schil die er over heen zit eigenlijk meer een skin is dan daadwerkelijk een eigen versie van Android. Na twee keer opnieuw opstarten ben ik dan eindelijk klaar om gebruik te gaan maken van mijn nieuwe speeltje. Na in te loggen met het account wat ik al had omdat ik een kickstarter ben! O de voordelen. Jammer genoeg moet je vervolgens gelijk je creditcard gegevens invullen.. Beetje jammer. Had van mij ook best met PayPal gemogen.  Je kan echt gewoon NIET verder als je geen CC gegevens invult. De opstart tijd duurt gewoon veel te lang op dit apparaat eigenlijk. 15 minuten verder en hij is eindelijk opgestart, wel met een update.

OUYA 'the real update' OUYA original Android shutdown window

De eerste indruk van OUYA

Na het installeren heb ik er een tijdje mee lopen kloten en valt het mij gelijk op dat het downloaden van spellen erg lang kan duren. Ook bij relatief kleine spellen duurt het een tijdje. Gelukkig heb je ook de mogelijkheid om er allemaal standaard Android Apps te ‘sideloaden’ via het ‘make’ menu in het hoofdmenu kom je in de ontwikkelaarsomgeving uit waar je echt kan ontwikkelen of applicaties als XBMC mee kan opstarten, wat in een klap een volledig mediacenter van je OUYA maakt. Alleen werkt XBMC op dit moment nog te niet prettig met de OUYA controler maar de remote van XBMC op Android werkt ook op de OUYA prima. HD content is lastig te streamen over de 2.4 ghz WIFI connectie.

OUYA Homescreen OUYA discover games

Het niveau van de spellen die nu te spelen zijn loopt ver achter op wat je bijvoorbeeld kan download van de Play Store van Google. Alleen kan je zonder gedoe deze games niet op je OUYA draaien, daarnaast is het nog de vraag of het met de controller van OUYA gaat werken. Op dit moment ben ik niet erg te spreken over de game mogelijkheden van de OUYA, dat is op zich gek want daar is het apparaat eigenlijk voor bedoeld. Waar ik meer naar uitkijk is de optimalisatie van applicaties zoals XBMC zodat je gemakkelijk bestanden kan afspelen van de NAS of een USB stick die er in te stoppen valt.

Waar ik wel heel blij mee ben is dat ik oude spellen van de SNES, NES en Nintendo 64 kan spelen zonder dat ik ze weer aan hoef te sluiten. Voor alle games die ik in mijn bezit heb mag ik namelijk zonder problemen een emulator downloaden en de betreffende spellen. Zie hier onder bijvoorbeeld Zelda, ik denk dat ik van het al het testen met de OUYA hier nog wel het meest mee bezig was.

Zelda on OUYA

De volgende emulators zijn te draaien op OUYA:

-Atari 2600 – 2600.emu
-Gameboy Advanced – GBA.emu
-Gameboy Color – GBC.emu
-Nintendo – EMUya
-Nintendo – NES.emu
-Super NES – SuperGNES
-Nintendo 64 – Mupen64Plus
-Commodore 64 – C64.emu
-x86 PC – ConSoul
-TurboGrafx 16 / PC Engine – PCE.emu
-Playstation 1 – FPse for OUYA
-Sega Genesis / Mega Drive – MD.emu
-MSX / Colecovision – MSX.emu
-NeoGeo – NEO.emu
-NeoGeo Pocket Color – NGP.emu

Conclusie

Is het 99 dollar kostende apparaatje echt iets voor gamers? Op dit moment nog totaal niet. Het apparaat is een grappig hebbedingetje waar je lekker zelf veel op kan tweaken en wanneer het mogelijk wordt om bijvoorbeeld Cyanogenmod op OUYA te installeren dan worden de mogelijkheden een stuk uitgebreider. Enige nadeel is dat er wel verouderde hardware in het apparaat zitten. De Terga3 van NVIDIA heeft mij namelijk nooit kunnen overtuigen van zijn kracht op mijn Nexus 7. Maar we zullen maar moeten afwachten wat er gaat gebeuren met OUYA en de opvolgers (OUYA heeft aangegeven elk jaar nieuwe hardware uit willen te willen brengen). Ik verwacht echter niet dat er ook maar 1% van het marktaandeel van de grote consoles, Xbox 360 PS3 Wii U en de komende generatie consoles afgesnoept gaan worden. Het is een apparaat voor er bij net zoals de originele Wii was.

OUYA the mess of unpacking
De rotzooi van het uitpakken als een klein kind..

 


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.